sâmbătă, 10 septembrie 2011

OG nr. 30 / 2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571 / 2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale

In Monitorul oficial nr. 627 / 2011 a fost publicata OG nr. 30 / 2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571 / 2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale.

Aceasta ordonanta modifica Codul fiscal incepand cu data de 1 ianuarie 2012, cu exceptiile mentionate la art. I pct. 92.

Dintre modificari amintim:

- reglementarea contractului de fiducie (art. 25 indice 1 din Codul fiscal)
- modificarea modului de declarare si plata a impozitului pe profit (art. 34 din Codul fiscal)
- depunerea declaratiei de impozit pe profit se va efectua pana la 25 martie inclusiv a anului urmator cu exceptiile preavzute de lege (art. 35 din Codul fiscal)
- modificarea conditiilor privind rezidenta fiscala a persoanelor fizice (art. 40 din Codul fiscal)
- introducerea regulilor generale aplicabile veniturilor realizate din operatiunea de fiducie (art. 42 indice 1 din Codul fiscal)
- modificarea termenului de plata a impozitului pe veniturile din salarii, trimestrial pentru anumite categorii de platitori (art. 58 din Codul fiscal). Acest articol va intra in vigoarea incepand cu veniturile din salarii aferente lunii octombrie 2011
- termenul de depunere al Declaratiei 200 este 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului (art. 83 din Codul fiscal)
- persoanele fizice romane care obtin venituri din strainatate au obligatia sa le declare pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului (art. 90 din Codul fiscal)
-  declaratia 205 se va depune pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat si nu pana la 30 iunie cum era pana acum (art. 93 din Codul fiscal)
- contribuabilii care obtin venituri din activitati de transport de persoane si de bunuri in regim de taxi vor putea opta incepand cu anul 2012 pentru determinarea venitului net anual pe baza de norme de venit
-declaratiile anuale privind retinerea la sursa conform art. 119 din Codul fiscal se vor depune pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat si nu pana la 30 iunie cum era pana acum (art. 119 din Codul fiscal)
- declaratia 390 VIES Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare se va depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, incepand cu declaratia aferenta lunii august 2011 (art. 156 indice 4 din Codul fiscal)
- modificarea categoriilor de deseuri pentru care se aplica masurile de simplificare (taxare inversa) (art. 160 din Codul fiscal)
- modificari la regimul accizelor
- majorare cota impozit pentru cladiri care nu au fost reevaluate (art. 253 din Codul fiscal)
- modificare taxei hoteliere (art. 279 din Codul fiscal)
- reducere impozit cladiri si terenurile acestora de pe litoralul Marii Negre (art. 285 din Codul fiscal)
- scutire impozit pentru cladirile pentru care s-au realizat lucrari de interventie recomandate de auditorul energetic (art. 286 din Codul fiscal)
- scutire impozit pentru cladirile pentru care s-au realizat lucrari conform Legii nr. 153 / 2011 (art. 286 din Codul fiscal)
-  plata contributiilor sociale individuale si contributiile angajatorilor se vor putea efectua si trimestrial (art. 296 indice 18 din Codul fiscal)
- declaratia 112 - Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, se va putea depune prin optiune si trimestrial de anumite categorii de platitori conform art. 58 din Codul fiscal. Acest articol va intra in vigoarea incepand cu veniturile din salarii aferente lunii octombrie 2011. (art. 296 indice 19 din Codul fiscal)



Codul fiscal actualizat poate fi consultat aici >>>

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu