sâmbătă, 24 septembrie 2011

Ordin nr. 3154/2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului "Declaratie privind optiunea pentru depunerea lunara a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate"

In Monitorul oficial nr. 677 / 2011 a fost publicat Ordinul ANAF nr. 3154/2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului "Declaratie privind optiunea pentru depunerea lunara a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".

Formularul se depune la organul fiscal competent pana la data de 25 septembrie 2011 de catre platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art. 58 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, care au obligatia depunerii trimestriale a Declaratiei 112, dar care opteaza pentru depunerea lunara a acesteia, potrivit art. II alin. (5) din OG nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale.

Potrivit OG nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale, urmatorii contribuabilii au obligatia depunerii trimestriale a Declaratiei 112 privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate:

- asociatile, fundatile sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice, exceptand institutiile publice, care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
- persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
- microintreprinderile care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
- persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii libere si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, care au angajati.

Aceste categorii de contribuabili depun declaratia 112 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului, urmand ca si plata impozitelor si contributiilor aferente sa se realizeze tot la acest termen.

Numarul mediu de salariati se calculeaza ca o medie aritmetica a numarului de salariati din declaratiile 112 depuse lunar in anul anterior, iar venitul total se preia din situatiile financiare ale alunui anterior.

Depunerea trimestriala a declaratiei 112 consta in depunerea unei declaratii pentru fiecare luna din trimestru.

Persoanele de mai sus pot opta pentru depunerea declaratiei 112 si lunar, prin depunerea unui declaratii privind optiunea pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Pentru anul 2011 aceste persoane, in cazul in care opteaza pentru depunerea lunara a declaratiei, trebuie sa depuna pana la data de 25 septembrie 2011 o declaratie privind optiunea.

In cazul in care in cursul unui trimestru inceteaza calitatea de angajat a unei persoane, contribuabilii vor depune declaratia 112 pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a intervenit aceasta incetare. In continuare, declaratiile aferente perioadei ramase din trimestru se depun pana la data de 25 inclusiv urmatoare trimestrului. Daca incetarea calitatii de angajat are loc in luna a doua a trimestrului, se va depune declaratia pentru prima luna din trimestru cat si cea pentru luna a doua, iar declaratia pentru luna a treia se depune pana la data de 25 inclusiv urmatoare trimestrului.

Modelul formularului declaratiei privind optiunea se poate descarca de aici >>>

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu