joi, 27 octombrie 2011

Ordin ANAF nr. 3294/2011 - privind competenta de exercitare a verificarii situatiei fiscale personale

In Monitorul oficial nr. 747 / 2011 a fost publicat Ordin ANAF nr. 3294/2011 - privind competenta de exercitare a verificarii situatiei fiscale personale.

Potrivit acestui ordin structura competenta din cadrul ANAF pentru efectuarea verificarii situatiei fiscale personale, pe intregul teritoriu al Romaniei, este Directia verificari fiscale.

Potrivit cap. 3 "Dispozitii speciale privind verificarea persoanelor fizice supuse impozitului pe venit", al titlului VII "Inspectia fiscala" din Codul de procedură fiscala, organul fiscal are dreptul de a efectua o verificare fiscala prealabila documentara a ansamblului situatiei fiscale personale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit reglementat de Titlul III din Codul fiscal.

Prin situatie fiscala personala se intelege totalitatea drepturilor si a obligatiilor de natura patrimoniala, a fluxurilor de trezorerie si a altor elemente de natura sa determine starea de fapt fiscala reala a contribuabilului pe perioada verificata.

Verificarea consta in compararea intre, pe de o parte, veniturile declarate de contribuabili sau de platitorii de venituri si, pe de alta parte, situatia fiscala personala a contribuabilului.

Astfel ca daca organul fiscal constata o diferenta semnificativa intre veniturile declarate de contribuabili sau de platitorii de venit si, pe de altă parte, situatia fiscala personala, acesta continua verificarea prealabila prin comunicarea avizului de verificare si stabileste baza impozabila ajustata prin utilizarea metodelor indirecte.

Se poate vorbi de diferenta semnificativa daca intre veniturile estimate calculate in baza situatiei fiscale personale si veniturile declarate de contribuabili sau de platitorii de venit este o diferenta mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 lei.

Daca organul fiscal constata diferentele ca fiind semnificative va solicita contribuabilului prezentarea, in termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, sub sanctiunea decaderii, de documente justificative sau alte clarificari relevante. Acest termen se poate prelungi cu 30 de zile, o singura data, la solicitarea justificata a contribuabilului, cu acordul organului fiscal.

Rezultatul verificarii va fi consemnat intr-un raport scris in care se vor prezenta constatarile din punct de vedere faptic si legal. Raportul va sta la baza emiterii deciziei de impunere sau a unei decizii de incetare a procedurii de verificare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu