vineri, 6 ianuarie 2012

Deductibilitatea cheltuielilor de sponsorizare/mecenat si privind bursele private

Potrivit art. 21 alin. (4) lit p) din Codul fiscal sunt cheltuieli nedeductibile cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat si cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii.

Insa, contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea si ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente in limita minima precizata mai jos:

1. 3 la mie din cifra de afaceri;
2. 20% din impozitul pe profit datorat.

In limitele respective se incadreaza si cheltuielile de sponsorizare a bibliotecilor de drept public, in scopul constructiei de localuri, al dotarilor, achizitiilor de tehnologie a informatiei si de documente specifice, finantarii programelor de formare continua a bibliotecarilor, schimburilor de specialisti, a burselor de specializare, a participarii la congrese internationale.

Potrivit Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, poate fi beneficiar al sponsorizarii:

a) orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;
b) institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice, pentru activitatile prevazute la lit. a);
c) de asemenea, pot fi sponsorizate, in conditiile prezentei legi, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum si carti ori publicatii din domeniile definite la lit. a);
d) orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute la lit. a) este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea.

Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica, numita mecena, transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific - cercetare fundamentala si aplicata. Poate fi beneficiar al mecenatului orice persoana fizica cu domiciliul in Romania, fara obligativitatea de a fi recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica.


Exemplu de calcul privind scaderea din impozitul pe profit datorat a cheltuielilor reprezentand sponsorizarea

Un contribuabil platitor de impozit pe profit incheie un contract de sponsorizare conform legii privind sponsorizarea, in calitate de sponsor, in valoare de 1.500 lei. Contractul de sponsorizare se incheie in data de 1 decembrie 2010.

La calculul profitului impozabil pentru trimestrul IV 2010, contribuabilul prezinta urmatoarele date financiare:


    Venituri din vanzarea marfurilor  =        100.000 lei

    Venituri din prestari de servicii =                 200 lei
                                               _________________

               Total cifra de afaceri                 100.200 lei

         Cheltuieli privind marfurile      =         75.000 lei

           Cheltuieli cu personalul          =          2.000 lei

         Alte cheltuieli de exploatare     =          9.000 lei
                                                _________________

        din care:
        1.500 lei sponsorizare
                                             Total cheltuieli 86.000 lei


Calculul profitului impozabil pentru trimestrul IV 2010:

Profitul impozabil = 100.200 - 86.000 + 1.500 = 15.700 lei.

Impozitul pe profit inainte de scaderea cheltuielii cu sponsorizarea: 15.700 x 16% = 2.512 lei.

Avandu-se in vedere conditiile de deducere prevazute la art. 21 alin. (4) lit. p) din Codul fiscal, prin aplicarea limitelor, valorile sunt:

- 3 la mie din cifra de afaceri reprezinta 300,6 lei;

- 20% din impozitul pe profit inainte de deducerea cheltuielilor de sponsorizare reprezinta 502,4 lei.

Suma de scazut din impozitul pe profit este 300,6 lei.

Pentru trimestrul IV 2010 impozitul pe profit datorat este de:

25.120.000 - 3.006.000 = 2.211,4 lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu