vineri, 20 ianuarie 2012

Tratamentul contabil al reducerilor comerciale si financiare

Potrivit Ordinului MFP nr. 3055 / 2009 reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor.

Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:

a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vânzare;
b) remizele - se primesc in cazul vânzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si
c) risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.

Daca insa reducerile comerciale sunt primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, acestea se vor evidentia distinct in contabilitate in contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate", pe seama conturilor de terti. Acelasi tratament contabil se aplica si in cazul reducerilor comerciale legate de prestarile de servicii. in cazul in care reducerile comerciale reprezinta evenimente ulterioare datei bilantului, acestea se inregistreaza la data bilantului in contul 408 "Furnizori - facturi nesosite", respectiv contul 418 "Clienti - facturi de intocmit" si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea daca sumele respective se cunosc la data bilantului.

Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate. Aceste reduceri primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obtinute"). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").

Functiunea conturilor 609 si 709 este prezentata mai jos:

Contul 609 "Reduceri comerciale primite"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta reducerilor comerciale primite ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera.
In creditul contului 609 "Reduceri comerciale primite" se inregistreaza:
- valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii (401).

Contul 709 "Reduceri comerciale acordate"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera.
In debitul contului 709 "Reduceri comerciale acordate" se inregistreaza:
- valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii (411).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu