miercuri, 4 aprilie 2012

Normele privind instituirea masurilor de prevenire si combatere a spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism prin intermediul activitatii de consultanta fiscala

In Monitorul nr. 216 / 2012 a fost publicata Hotararea CCF nr. 7 / 2012 pentru aprobarea Normelor privind instituirea masurilor de prevenire si combatere a spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism prin intermediul activitatii de consultanta fiscala.

Aceste norme stabilesc masuri de prevenire si combatere a spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism prin intermediul consultantilor fiscali si societatilor comerciale de consultanta fiscala, în conformitate cu prevederile art. 8 lit. e) din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism si reglementeaza standardele minime pentru elaborarea de catre acestea a normelor de cunoastere a clientelei, ca parte esentiala a administrarii riscului de spalare a banilor si de finantare a terorismului, si aspecte legate de implementarea acestora.

Potrivit art. 8 lit. e). din Legea nr. 656 / 2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, intra sub incidenta acestei legi: auditorii si persoanele fizice si juridice care acorda consultanta fiscala sau contabila.

Potrivit normelor aprobate de  Hotararea CCF nr. 7 / 2012 consultantii fiscali si societatile comerciale de consultanta fiscala au obligatia:

- pastrarii înregistrarilor si obligatiile de raportare
- de a adopta o politica de acceptare a clientilor care sa stabileasca categoriile de clienti care urmeaza sa fie expusi la riscurile de spalare a banilor, precum si ale finantarii actelor de terorism
- de a adopta masuri standard sau simplificate de cunoastere a clientelei
- de a adopta masuri suplimentare de cunoastere a clientelei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu