vineri, 13 iulie 2012

Declaratia 208 informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal si Declaratia 209 privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal

In Monitorul oficial nr. 430 / 2012 a fost publicat Ordinul ANAF nr. 892/2012 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 208 "Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" si 209 "Declaratie privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal".

Declaratia 208 informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal se completeaza si se depune de catre notarii publici care au obligatia calcularii, incasarii si virarii impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal. Declaratia cuprinde informatii privind tranzactiile prin care s-au efectuat transferuri ale dreptului de proprietate si ale dezmembramintelor acestuia asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, supuse impozitului pe venit, potrivit legii.

Declaratia 208 se completeaza si se depune semestrial:

 - pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului in care a avut loc autentificarea actelor privind transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal;
 - ori de cate ori notarul public constata erori in declaratia depusa anterior, prin completarea unei declaratii rectificative, conform art. 84 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.


Declaratia 209 privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii prin alta procedura decat cea notariala sau judecatoreasca, supuse impozitului pe venit. Persoanele fizice care realizeaza venituri din transferul mai multor proprietati imobiliare din patrimoniul personal depun cate o declaratie pentru fiecare transfer. in cazul in care proprietatile imobiliare din patrimoniul personal transferate sunt detinute in coproprietate, declaratia se depune de fiecare coproprietar, persoana fizica, corespunzator cotei de detinere. in cazul in care nu sunt precizate cotele, se prezuma ca fiecare coproprietar detine o cota egala cu a celorlalti.

Declaratie 209 se depune la organul fiscal competent in termen de 10 zile, inclusiv, de la data transferului, in vederea stabilirii impozitului. Ori de cate ori contribuabilul constata erori in declaratia depusa anterior, acesta completeaza si depune o declaratie rectificativa, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.

Mai multe detalii aici >>>

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu