vineri, 26 iulie 2013

Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2013 a operatorilor economici

In Monitorul Oficial nr. 455 / 2013 a fost publicat Ordinul MFP nr. 1013 / 2013 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2013 a operatorilor economici.

Formularul raportarii contabile se poate descarca de aici >>> 

Raportările contabile la 30 iunie 2013 se depun la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice până cel mai târziu la data de 16 august 2013.

Potrivit acestui ordin, sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2013 a operatorilor economici se aplică persoanelor cărora le sunt incidente Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV‐a a Comunităților Economice Europene, parte componentă a Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 3.055/2009 şi care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 lei.

Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2013 a operatorilor economici se aplică, de asemenea, societăților cărora le sunt incidente Reglementările contabile conforme cu Standardele internaționale de raportare financiară, aplicabile societăților comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, aprobate prin Ordinul viceprim‐ministrului, ministrul finanțelor publice, nr. 1.286/2012 şi care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 lei.

Pentru întocmirea raportărilor contabile la 30 iunie 2013, încadrarea în criteriu se efectuează pe baza indicatorilor determinați din situațiile financiare anuale ale exercițiului financiar precedent, respectiv a balanței de verificare încheiate la finele exercițiului financiar precedent. Aceleaşi prevederi se aplică şi în cazul entităților care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilității nr. 82/1991.

Pentru asigurarea informațiilor destinate sistemului instituțional al statului, prevederile acestui ordin se aplică şi subunităților deschise în România de societăți rezidente în state aparținând Spațiului Economic European, indiferent de exercițiul financiar ales, în condițiile legii. Subunitățile deschise în România de societăți rezidente în state aparținând Spațiului Economic European verifică încadrarea în criteriul privind cifra de afaceri pe baza indicatorilor determinați conform raportării anuale la 31 decembrie 2012.

Operatorii economici prevăzuți de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2008 privind măsuri economico‐financiare la nivelul unor operatori economici, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 203/2009, vor asigura şi respectarea prevederilor acesteia.

Instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare, definite potrivit reglementărilor legale, înscrise în Registrul general, instituțiile de plată şi instituțiile emitente de monedă electronică, definite potrivit legii, care acordă credite legate de serviciile de plată şi a căror activitate este limitată la prestarea de servicii de plată, respectiv emitere de monedă electronică şi prestare de servicii de plată, Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, precum şi entitățile autorizate, reglementate şi supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară vor depune la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice raportări contabile la 30 iunie 2013 în formatul şi în termenele prevăzute de reglementările emise de Banca Națională a României, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru domeniul asigurare, asigurare‐reasigurare şi reasigurare, pentru domeniul pensiilor private şi pentru domeniul pieței de capital.

La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă:

‐ art. IV din Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.869/2010 pentru modificarea şi completarea unor reglementări contabile;
‐ Ordinul viceprim‐ministrului, ministrul finanțelor publice, nr. 879/2012 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2012 a operatorilor economic.

Art. IV din Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.869/2010 prevedea ca incepând cu data de 1 ianuarie 2011, entităţile care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro nu mai depun la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice raportări contabile în cursul exerciţiului financiar. Pentru determinarea plafonului cifrei de afaceri se utilizează cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data încheierii exerciţiului financiar precedent.

Ordinul MFP nr. 1013 / 2013 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2013 a operatorilor economici se poate consulta aici >>>

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu