miercuri, 10 iulie 2019

Procedura de mediere si documentele pe care debitorii le prezintă în vederea susţinerii situaţiei economice şi financiare

In Monitorul oficial nr. 549/2019 a fost publicat Ordinul nr. 1757/2019 pentru aprobarea Procedurii de mediere, precum şi a documentelor pe care debitorii le prezintă în vederea susţinerii situaţiei economice şi financiare.

Acest ordin pune in aplicare procedura medierii in cazul executarii silite prevazute de Codul de procedura fiscala. Potrivit art. 230 din Codul de procedura fiscala executarea silită începe prin comunicarea somaţiei. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somaţiei nu se stinge debitul sau nu se notifică organul fiscal cu privire la intenţia de a demara procedura de mediere, se continuă măsurile de executare silită.
  
Fac obiectul procedurii de mediere între organul fiscal şi debitor obligaţiile fiscale, amenzile de orice fel, precum şi alte creanţe bugetare, individualizate în somaţia pentru care a fost depusă notificarea.  
  
De la data la care debitorul notifică organului fiscal intenţia de mediere, se suspendă procedura de executare silită pentru obligaţiile fiscale. 
  

Procedura de mediere constă în:  

a) clarificarea situaţiei obligaţiilor fisscale  înscrise în somaţie, dacă respectivul debitor are obiecţii cu privire la acestea;  
b) analiza de către organul fiscal împreună cu debitorul a situaţiei economice şi financiare a debitorului în scopul identificării unor soluţii optime de stingere a obligaţiilor, inclusiv posibilitatea de a beneficia de înlesnirile la plată prevăzute de lege.
 

  
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu