joi, 16 august 2018

Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale

In Monitorul oficial nr. 647 / 2018 a fost publicata Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale.
 
Prin aceasta lege:
  
a) se constituie un cont unic deschis la Trezoreria Statului, destinat încasării amenzilor contravenţionale;  
b) se reglementează obligaţia utilizării unei serii de evidenţă unică a proceselor-verbale de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, denumit în continuare proces-verbal de contravenţie;  
c) se instituie titlul de creanţă electronic cuprinzând datele din procesul-verbal de contravenţie, stabilite de aceasta lege; 
d) se constituie sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanţă electronice.

Prin aceasta lege se introduce posibilitatea contravenientului de a achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului- verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal. 
   
De la data intrării în vigoare a acestei legi, contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege şi în acele situaţii în care actul normativ de stabilire a contravenţiilor nu prevedea expres această posibilitate.
  
Documentele de plată prin care se realizează achitarea amenzii contravenţionale conţin următoarele informaţii:   

  
a) seria de evidenţă unică a procesului-verbal de contravenţie; 
b) codul numeric personal al contravenientului, dacă persoana are atribuit un asemenea cod; 
c) contul sau codul IBAN al contului unic; 
d) suma plătită; 
e) data plăţii; 
f) alte informaţii necesare, stabilite prin normele de aplicare a acestei legi.


Potrivit acestei legi procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; numele, prenumele, domiciliul şi codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ; termenul de exercitare a căii de atac şi instanţa la care se depune plângerea.
  
Lipsa uneia dintre menţiunile privind numele şi prenumele agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu