luni, 10 septembrie 2018

Modelul şi conţinutul formularelor şi documentelor utilizate în activitatea de verificare a situaţiei fiscale personale

In Monitorul oficial nr. 766 / 2018 a fost publicat Ordinul nr. 2117/2018 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularelor şi documentelor utilizate în activitatea de verificare a situaţiei fiscale personale.
  
Acest ordin aprobă modelul şi conţinutul formularelor utilizate în activitatea de verificare a situaţiei fiscale personale:
   
a) Aviz de verificare; 
b) Ordin de serviciu; 
c) Minuta întâlnirii; 
d) Notă explicativă; 
e) Proces-verbal; 
f) Invitaţie; 
g) Decizie de suspendare a verificării situaţiei fiscale personale; 
h) Raport de verificare fiscală; 
i) Decizie de încetare a procedurii de verificare a situaţiei fiscale personale; 
j) Decizie de impunere privind impozitul pe venit stabilit suplimentar în cadrul verificării situaţiei fiscale personale; 
k) Decizie de reverificare; 
l) Dispoziţie privind măsurile stabilite în cadrul procedurii de verificare a situaţiei fiscale personale; 
m) Proces-verbal de ridicare/restituire înscrisuri. 

  
Potrivit Codului de procedura fiscala, organul fiscal central are dreptul de a efectua o verificare fiscală a ansamblului situaţiei fiscale personale a persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit.

Pentru verificarea situaţiei fiscale personale a persoanei fizice, organul fiscal central efectuează următoarele activităţi preliminare:   
   
a) analiza de risc pentru stabilirea riscului de neconformare la declararea veniturilor impozabile pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale, la solicitarea unor instituţii ori autorităţi publice. Riscul de neconformare la declararea veniturilor impozabile aferent unei persoane fizice reprezintă diferenţa semnificativă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori pentru aceeaşi perioadă impozabilă. Diferenţa este semnificativă dacă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori este o diferenţă mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puţin de 50.000 lei.  
  
b) selectarea pe baza analizei de risc a persoanelor fizice care vor fi supuse verificării situaţiei fiscale personale.  



         











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu