luni, 12 august 2019

Ordinul nr. 2085/2019 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului 109 "Declaraţie privind taxa pe active financiare nete"

In Monitorul oficial nr. 642/2019 a fost publicat Ordinul nr. 2085/2019 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului 109 "Declaraţie privind taxa pe active financiare nete".
  
Potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 114/2018, taxa pe active se calculează prin aplicarea cotelor de mai jos asupra bazei impozabile reprezentate de activele financiare nete ale instituţiei bancare existente în sold la sfârşitul semestrului, respectiv al anului pentru care se datorează taxa, potrivit evidenţei contabile, din care se scad următoarele active financiare:  
 
a) numerarul;  
b) solduri de numerar la bănci centrale la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante;   c) expuneri neperformante la valoare netă;  
d) titluri de datorie emise de administraţii publice la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante;  
e) credite şi avansuri acordate administraţiilor publice la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante;  
f) credite acordate de instituţiile de credit sectorului neguvernamental purtătoare de garanţii primite din partea administraţiei publice centrale la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante;      
g) credite acordate instituţiilor de credit, creanţe ataşate şi sume de amortizat, la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante; depozite la instituţii de credit, creanţe ataşate şi sume de amortizat, la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante; conturi de corespondent la instituţii de credit (nostro) şi creanţe ataşate, la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante; operaţiuni reverse repo şi titluri luate cu împrumut, creanţe ataşate şi sume de amortizat, la valoare netă, din care se exclud expunerile neperformante.  

Cotele taxei pe active, aplicate asupra bazei impozabile de mai sus, sunt:  
   
a) 0,4% pe an, pentru instituţia bancară care deţine o cotă de piaţă mai mare sau egală cu 1%;  
b) 0,2% pe an, pentru instituţia bancară care deţine o cotă de piaţă mai mică de 1%.  

   
Declaraţia 109 privind taxa pe active financiare nete se completează şi se depune de către instituţiile bancare, definite la art. 86 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene. Pentru taxa datorată conform art. 87 alin. (5) din ordonanţă, declaraţia se depune până la data de 25 august inclusiv a anului pentru care se datorează. Pentru taxa datorată conform art. 87 alin. (6) din ordonanţă, declaraţia se depune până la data de 25 august inclusiv a anului următor celui pentru care se datorează taxa pe active. 
      
Contribuabilii care încetează să existe în cursul anului au obligaţia de a declara şi a plăti taxa pe active proporţional cu perioada impozabilă, până la data depunerii situaţiilor financiare la organul fiscal competent, respectiv până la data radierii, după caz. În acest caz, contribuabilii vor înscrie "X" în spaţiul special prevăzut în acest scop. 
   

Contribuabilii nou-înfiinţaţi în cursul anului datorează taxa pe active începând cu anul următor. 
  
Taxa nu se datorează şi nu se declară la nivelul primului semestru, în situaţiile de mai jos: 
  
a) dacă s-a îndeplinit 100% ţinta de creştere a creditării; sau 
b) dacă s-a îndeplinit 100% ţinta de diminuare a marjei de dobândă; sau 
c) dacă nivelul procentual agregat al creşterii creditării şi al diminuării marjei de dobândă este cel puţin 100%. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu