luni, 6 noiembrie 2023

Modificarea măsurilor cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare

În Monitorul oficial nr. 978/2023 a fost publicata Ordonanţa de urgenţă nr. 89/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, in vigoare de la 27 octombrie 2023.

Potrivit acestei modificari, pentru produsele agricole şi alimentare care intră pe teritoriul României şi nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare, cota de adaos comercial este de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte prevăzute de Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.826/2003 pentru aprobarea Precizărilor privind unele măsuri referitoare la organizarea şi conducerea contabilităţii de gestiune. Produsele agricole şi alimentare care fac obiectul acestei măsuri sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantităţi de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l.

Unităţile emitente de tichete de masă, cadou şi sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, în format electronic sau pe suport hârtie, şi de tipul acestora, pot aplica comercianţilor la momentul decontării lor un comision de maximum 2% pentru toate produsele agricole şi alimentare care se pot achiziţiona cu acestea, fără a se limita la produsele prevăzute în anexa la OUG nr. 67/2023.

Pe perioada de aplicare a OUG nr. 67/2023 este interzisă refacturarea produselor agricole şi alimentare din anexă, precum şi a serviciilor aferente livrării şi comercializării acestora. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei

OUG nr. 67/2023 se aplică până la data de 31 ianuarie 2024.

Produsele agricole şi alimentare care benficiaza de masurile de combatere a creşterii excesive a preţurilor sunt:

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300 şi 500 grame, fără specialităţi
2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT
3. Brânză telemea de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu "000" până la 1 kg
6. Mălai până la 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M
8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
9. Carne proaspătă pui (carne pui, în aplicarea ordonanţei de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.)
10. Carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea ordonanţei de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.)
11. Legume proaspete vrac (legume proaspete vrac, în aplicarea ordonanţei de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.)
12. Fructe proaspete vrac (fructe proaspete vrac, în aplicarea ordonanţei de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă.)
13. Cartofi proaspeţi albi vrac
14. Zahăr alb tos până la 1 kg
15. Orez - bob rotund - cu gramaj cuprins între 0,5 şi 1,5 kg
16. Cozonac
17. Bulion de roşii
18. Smântână - 12% grăsime
19. Margarină
20. Drojdie
21. Carne tocată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu