marți, 13 martie 2012

Ajustarea bazei de impozitare a TVA in cazul falimentului beneficiarului

Potrivit art. 138 din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA se ajusteaza si in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila.

Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, prevazuta la art. 138 lit. d) din Codul fiscal, este permisa numai in situatia in care data declararii falimentului beneficiarilor a intervenit dupa data de 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru facturile emise inainte de aceasta data, daca contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate ori taxa pe valoarea adaugata aferenta consemnata in aceste facturi nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului.

Potrivit art. 159 din Codul fiscal referitor la corectarea documentelor, in situatiile prevazute la art. 138 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi sau alte documente, cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 138 lit. d) din Codul fiscal. Astfel ca in cazul falimentului factura de ajustare nu se va transmite clientului.

In factura emisa se va face referire la factura initiala si ca aceasta este emisa in baza art. 138 lit d). din Codul fiscal. De asemenea se va mentiona si hotararea judecatoreasca de inchidere a procedurii falimentului.

Facturile emise in baza art. 138 se trec in decontul de TVA 300 potrivit Ordin ANAF nr. 3665/2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu