marți, 7 septembrie 2021

Modificare Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate

In Monitorul oficial nr. 831/2021 a fost publicata Ordonanța nr. 14/2021 pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit acestei ordonante, se introduce in exceptia de la prezentarea adeverinței eliberată de plătitorul de indemnizații din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12/24 luni si cazurile unor tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a  OUG nr. 158/2005, inclusiv pentru perioada de recuperare.

Pe langa aceasta exceptie noua, raman in continuare exceptate de la prezentarea adeverinței:

- urgențele medico-chirurgicale,
- bolile infectocontagioase din grupa A;
- bolile infectocontagioase pentru care se instituie izolarea stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 921/2020 privind aprobarea Listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor, la domiciliul acestora, la locația declarată de acestea sau, după caz, în unități sanitare sau în locații alternative atașate acestora, precum și a Listei unităților sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave,
- carantina.

De asemenea se modifica durata de acordare a concediului și a indemnizației pentru unele tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, inclusiv pentru perioada de recuperare, care va fi pe toată perioada de tratament, până la vindecare.

Reamintim ca pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, persoanele trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

a) să îndeplinească stagiul minim de asigurare necesar deschiderii drepturilor prevăzute la art. 2 din OUG nr. 158/2005;
b) să prezinte adeverința eliberată de plătitorul de indemnizații din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12/24 luni, după caz.

De asemenea, durata concediilor pentru tuberculoză, unele tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a OUG nr. 158/2005, inclusiv pentru perioada de recuperare, neoplazii, SIDA, boli cardiovasculare, a concediilor pentru sarcină și lăuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncă, pentru carantină sau izolare, precum și pentru risc maternal nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu