În Monitorul oficial nr. 315/2022 a fost publicata Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligaţii fiscale şi pentru modificarea unor acte normative, in vigoare de la 3 aprilie 2022.
Potrivit acestei legi, se anulează diferenţele de obligaţii fiscale principale şi/sau obligaţiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a calificării ulterioare de către organul fiscal a sumelor reprezentând indemnizaţii sau orice alte sume de aceeaşi natură, primite pe perioada delegării, detaşării sau desfăşurării activităţii pe teritoriul altei ţări, de către angajaţi ai angajatorilor români care şi-au desfăşurat activitate pe teritoriul altei ţări, aferente perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi data de 3 aprilie 2022, şi neachitate.
Organul fiscal nu reîncadrează sumele de natura celor prevăzute mai sus şi nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reîncadrare pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi data de 3 aprilie 2022.
Diferenţele de obligaţii fiscale principale şi/sau obligaţiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării, aferente perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 3 aprilie 2022, stinse prin orice modalitate prevăzută la art. 22 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, se restituie contribuabililor. Restituirea se face la cererea contribuabililor. Termenul de prescripţie a dreptului de a cere restituirea începe să curgă de la data intrării în vigoare a acestei legi.
Anularea obligaţiilor fiscale se efectuează din oficiu de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligaţiilor fiscale, care se comunică contribuabilului.
În cazul în care, anterior intrării în vigoare a acestei legi, organul fiscal competent a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligaţii de natura celor de mai sus, acesta nu mai comunică decizia de impunere, iar obligaţiile fiscale se scad din evidenţa analitică pe plătitor, pe bază de borderou de scădere.
Procedura de aplicare a acestei legi se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu