joi, 2 iunie 2022

Notificarea prevăzuta la art. 30^2 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului

În Monitorul oficial nr. 523/2022 a fost publicat Ordinul nr. 145/2022 privind aprobarea formei şi conţinutului notificării prevăzute la art. 30^2 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Potrivit art. 30^2 din Legea nr. 129/2019 entităţile raportoare de mai jos au obligaţia de a notifica Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, exclusiv electronic, cu privire la începerea, suspendarea sau încetarea activităţii, în termen de 15 zile de la data începerii, suspendării sau încetării acestei activităţi:

- furnizorii de servicii pentru societăţi sau fiducii;
- furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare;
- furnizorii de portofele digitale.
- agenţii şi dezvoltatorii imobiliari, inclusiv atunci când acţionează în calitate de intermediari în închirierea de bunuri imobile, dar numai în ceea ce priveşte tranzacţiile pentru care valoarea chiriei lunare reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro sau mai mult;
- alte persoane care, în calitate de profesionişti, comercializează bunuri, numai în măsura în care efectuează tranzacţii în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se execută printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni care au o legătură între ele.
- persoanele care comercializează opere de artă sau care acţionează ca intermediari în comerţul de opere de artă, inclusiv atunci când această activitate este desfăşurată de galerii de artă şi case de licitaţii, în cazul în care valoarea tranzacţiei sau a unei serii de tranzacţii legate între ele reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro sau mai mult;
- persoanele care depozitează sau comercializează opere de artă sau care acţionează ca intermediari în comerţul cu opere de artă, atunci când această activitate este desfăşurată în zone libere, în cazul în care valoarea tranzacţiei sau a unei serii de tranzacţii legate între ele reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro sau mai mult.

Notificarea se depune exclusiv electronic, prin intermediul platformei notificari.onpcsb.ro. Entităţile raportoare încarcă în platformă următoarele informaţii:

a) datele de identificare;
b) datele de contact;
c) datele de identificare ale entităţii-mamă, dacă este cazul;
d) tipul notificării - începerea, suspendarea, încetarea activităţii sau în desfăşurarea activităţii;
e) activităţile pentru care se face notificarea;
f) data la care începe, se suspendă sau încetează activitatea sau data de la care este în desfăşurare activitatea;
g) statul de rezidenţă fiscală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu