vineri, 4 august 2023

Procedura privind determinarea și regularizarea diferenței de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plus față de sumele care pot fi redirecționate pentru efectuarea de sponsorizări şi/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private

În Monitorul oficial nr. 643/2023 a fost publicat Ordinul nr. 1090/2023 pentru aprobarea Procedurii privind determinarea și regularizarea diferenței de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plus față de sumele care pot fi redirecționate, potrivit legii, precum și privind modificarea și completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă, in vigoare de la 13 iulie 2023.

Procedura se aplică de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) au dispus redirecţionarea unor sume din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor pentru efectuarea de sponsorizări şi/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private, potrivit art. 42 şi 56 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
b) au rectificat impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat al anului pentru care s-a dispus redirecţionarea, în sensul diminuării acestuia.

În situaţia în care, ulterior depunerii formularului 177 "Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor", impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat al anului pentru care s-a dispus redirecţionarea se rectifică în sensul diminuării acestuia, iar contribuabilii au redirecţionat o sumă mai mare decât suma care putea fi redirecţionată, potrivit legii, aceştia datorează bugetului de stat diferenţa de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecţionată în plus.

În aplicarea procedurii, contribuabilii plătitori de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor determină:

a) valoarea impozitului sau a diferenţei de impozit care poate fi redirecţionată luând în calcul valoarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor datorat diminuat, stabilit în urma rectificării;
b) diferenţa de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecţionată în plus faţă de suma care poate fi redirecţionată, potrivit legii.


Determinarea diferenţei de impozit pe profit care a fost redirecţionată în plus


În cazul în care impozitul pe profit al anului pentru care s-a dispus redirecţionarea se rectifică în sensul diminuării acestuia, în baza datelor rectificate se determină valoarea impozitului pe profit sau a diferenţei de impozit pe profit care poate fi redirecţionată prin scăderea din valoarea minimă stabilită, potrivit art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, a sumelor reprezentând sponsorizare şi/sau mecenat, burse private, acordate entităţilor beneficiare în anul pentru care s-a depus declaraţia anuală de impozit pe profit, conform art. 25 alin. (4) lit. i) şi ţ) şi a sumelor reportate, astfel cum au fost înscrise în formularul 101 "Declaraţie privind impozitul pe profit", declaraţia rectificativă, a anului respectiv.

Pentru stabilirea limitei impozitului pe profit, prevăzută la art. 25 alin. (4) lit. i) pct. 2 din Codul fiscal, se va avea în vedere şi scăderea din acesta a sumelor aferente creditului fiscal şi a impozitului pe profit scutit/redus, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 101 "Declaraţie privind impozitul pe profit" şi 120 "Decont privind accizele", cu modificările şi completările ulterioare.

Diferenţa de impozit pe profit care a fost redirecţionată în plus se determină prin scăderea din suma redirecţionată prin formularul 177 "Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor" a sumei care poate fi redirecţionată.


Determinarea diferenţei de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecţionată în plus

În cazul în care impozitul pe veniturile microîntreprinderilor al anului pentru care s-a dispus redirecţionarea se rectifică în sensul diminuării acestuia, în baza datelor rectificate se determină valoarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau a valorii diferenţei de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care poate fi redirecţionată prin scăderea din valoarea stabilită, potrivit art. 56 alin. (11) din Codul fiscal, calculată pentru întregul an fiscal, a sumelor acordate entităţilor beneficiare în anul respectiv conform art. 56 alin. (11), (15) şi (22) din Codul fiscal şi a sumelor reportate.

Diferenţa de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecţionată în plus se determină prin scăderea din suma redirecţionată prin formularul 177 "Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor" a sumei care poate fi redirecţionată.


Diferenţa pozitivă rezultată din calculul, reprezentând diferenţă de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecţionată în plus faţă de sumele care pot fi redirecţionate, se declară de contribuabil prin formularul 100 "Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat", aprobat prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor şi taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodata acest ordin introduce doua noi obligatii in nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevazut de ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor şi taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă:

- 91 - diferenţa de impozit pe profit care a fost redirecţionată în plus. Obligaţia prevăzută la poziţia 91 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat se declară de către plătitorii de impozit pe profit, în situaţia în care, ulterior depunerii formularului de redirecţionare potrivit art. 42 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, impozitul pe profit datorat al anului pentru care s-a dispus redirecţionarea se rectifică în sensul diminuării acestuia, iar contribuabilii au redirecţionat o sumă mai mare decât suma care putea fi redirecţionată, potrivit legii. Contribuabilul datorează bugetului de stat diferenţa de impozit pe profit care a fost redirecţionată în plus, precum şi obligaţiile fiscale accesorii calculate de la data virării diferenţei de impozit pe profit care a fost redirecţionată în plus din contul 20.A.01.03.00 «Sume redirecţionate din impozitul pe profit», codificat cu codul de identificare fiscală atribuit Trezoreriei Statului (8609468), în contul bancar al entităţii beneficiare şi până la data stingerii impozitului datorat;

- 92 - diferenţa de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecţionată în plus. Obligaţia prevăzută la poziţia 92 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat se declară de către plătitorii de impozit pe venitul microîntreprinderilor, în situaţia în care, ulterior depunerii formularului de redirecţionare potrivit art. 56 alin. (21) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, impozitul pe venitul microîntreprinderilor datorat al anului pentru care s-a dispus redirecţionarea se rectifică în sensul diminuării acestuia, iar contribuabilii au redirecţionat o sumă mai mare decât suma care putea fi redirecţionată, potrivit legii. Contribuabilul datorează bugetului de stat diferenţa de impozit pe venitul microîntreprinderilor care a fost redirecţionată în plus, precum şi obligaţiile fiscale accesorii calculate de la data virării diferenţei de impozit pe venitul microîntreprinderilor care a fost redirecţionată în plus din contul 20.A.02.49.00 «Sume redirecţionate din impozitul pe venitul microîntreprinderilor», codificat cu codul de identificare fiscală atribuit Trezoreriei Statului (8609468), în contul bancar al entităţii beneficiare şi până la data stingerii impozitului datorat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu