luni, 29 ianuarie 2024

Punctul gastronomic local

În Monitorul oficial nr. 1144/2023 a fost publicata Legea nr. 412/2023 pentru înfiinţarea şi funcţionarea punctelor gastronomice locale, in vigoare de la 22 decembrie 2023.

Punctul gastronomic local este o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse alimentare, după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan.

Localitatea rurală este reprezentată de sate reşedinţă de comună, sate componente ale comunelor şi sate aparţinând municipiilor sau oraşelor.

Planul local este reprezentat de unitatea administrativ-teritorială de care aparţine punctul gastronomic local şi/sau de locul de domiciliu al persoanei care deţine punctul gastronomic local, precum şi de unităţile administrativ-teritoriale limitrofe acestora.

Produsele alimentare din oferta punctului gastronomic local se prepară din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producţia primară de la nivelul exploataţiei proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători şi colectori de produse forestiere nelemnoase.

Punctul gastronomic local poate funcţiona în incintele existente în locuinţe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescăreşti, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, precum şi în alte construcţii şi amenajări dintr-o localitate rurală, unde se desfăşoară una sau mai multe activităţi conexe cu producţia primară de produse agricole, pescuitul, vânătoarea, recoltarea sau colectarea produselor forestiere nelemnoase.

Punctul gastronomic local poate fi înfiinţat de către persoane fizice şi persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a acestui tip de unitate, la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor de pe raza judeţului unde acesta îşi desfăşoară activitatea. Înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a punctului gastronomic local de către persoanele fizice se realizează în baza atestatului de producător, însoţit de copia carnetului de comercializare, a carnetului de membru vânător vizat pe anul în curs, a permisului de pescuit comercial vizat pe anul în curs sau a autorizaţiei de recoltare a produselor forestiere nelemnoase, eliberată de autorităţile competente, după caz, în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare.

Înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a punctului gastronomic local de către persoanele juridice se realizează în baza certificatului constatator de înregistrare emis de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, având coduri CAEN care dovedesc că acestea desfăşoară una sau mai multe activităţi de producţie agricolă, pescuit sau vânat, de colectare a produselor forestiere nelemnoase, în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare.

Înfiinţarea unui punct gastronomic local de către persoanele fizice ce sunt producători locali se realizează în baza atestatului de producător/carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Veniturile realizate de persoanele fizice ca urmare a desfăşurării activităţii ca punct gastronomic local reprezintă venituri din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină pe baza normelor de venit, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Prin derogare de la dispoziţiile art. 69 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, nivelul normelor anuale de venit, pe categorii de localităţi, în funcţie de amplasamentul punctului gastronomic local, precum şi coeficienţii de corecţie a acestora se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin structurile subordonate, transmite, anual, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, nivelul normelor anuale de venit şi coeficienţii de corecţie a acestora, în cursul trimestrului IV, dar nu mai târziu de data de 30 noiembrie a anului anterior celui în care urmează să se aplice.

În vederea valorificării superioare a producţiei primare şi accelerării procesului de dezvoltare rurală, inclusiv a serviciilor din spaţiul rural, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sprijină dezvoltarea punctelor gastronomice locale prin acţiuni specifice de informare, promovare şi difuzare în mediul online: site-uri media, aplicaţii mobile şi orice alte mijloace de informare în masă.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin unităţile subordonate la nivel naţional, judeţean sau local, poate să organizeze gratuit cursuri de formare profesională pentru persoanele fizice sau juridice care doresc să înfiinţeze un punct gastronomic local, în limita competenţelor stabilite de legislaţie.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va propune măsuri pentru acordarea de sprijin în vederea înfiinţării sau susţinerii activităţii punctelor gastronomice locale, în limita prevederilor bugetare.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia Naţională a Zonei Montane, întocmeşte şi gestionează Registrul punctelor gastronomice locale pe baza datelor din lista publică ce se poate consulta/accesa de pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Pentru anul 2024, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin structurile subordonate, transmite Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nivelul normelor anuale de venit şi coeficienţii de corecţie a acestora până la data de 31 decembrie 2023.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu