luni, 5 septembrie 2011

HG nr. 773 / 2011 privind modificarea si completarea Procedurii de aplicare a metodelor indirecte pentru stabilirea bazei impozabile ajustate

In Monitorul oficial nr. 773 / 2011 a fost publicata HG nr. 773 / 2011 privind modificarea si completarea Procedurii de aplicare a metodelor indirecte pentru stabilirea bazei impozabile ajustate, aprobata prin HG nr. 248/2011.

HG nr. 248 / 2011 a pus in aplicare art. 109 indice 1-4 din Codul de procedura fiscala privind verificarea si impunerea speciala a persoanelor fizice.

Potrivit art. 109 indice 1 din Codul de procedura fiscala daca se constata o diferenta semnificativa intre veniturile declarate de persoana fizica sau de platitorii de venit si situatia fiscala personala, fiscul va incepe o verificare si va stabili baza impozabila ajustata prin utilizarea metodelor indirecte. Se considera ca diferenta este semnificativă daca intre veniturile declarate de contribuabili sau de platitorii de venit si veniturile estimate calculate in baza situatiei fiscale personale este o diferenta mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 lei.

Metodele indirecte sunt:

a) metoda sursei si cheltuirii fondului care consta in compararea cheltuielilor efectuate cu veniturile declarate;

b) metoda fluxurilor de trezorerie care consta in analiza conturilor bancare si a fluxurilor de numerar pentru a stabili miscarile de bani si asocierea acestora cu veniturile si utilizarea lor;

c) metoda patrimoniului care consta in determinarea venitului impozabil pe baza cresterii averii nete a unei persoane fizice intr-un an fiscal. Cresterea sau descresterea averii nete se determina prin compararea valorii patrimoniului net la inceputul perioadei cu cea de la sfarsitul perioadei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu