vineri, 7 octombrie 2011

Valorea nominale a tichetelor de masa pentru semestrul II al anului 2011

Potrivit Ordinului Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr.2205 / 2011 valorea nominale indexata a tichetelor de masa pentru semestrul II al anului 2011, incepand cu octombrie 2011, ramane tot de 9 lei.

Aceasta valoare a ramas aceiasi incepand cu cu luna martie 2011, cand a crescut de la valoarea de 8,72 lei.

Tichetele de masa sunt reglementate de Legea nr. 142 / 1998 privind acordarea tichetelor de masa si HG nr. 5 / 1999 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142 / 1998 privind acordarea tichetelor de masa.

Potrivit acestor reglementari salariatii din cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome si din sectorul bugetar, precum si din cadrul unitatilor cooperatiste si al celorlalte persoane juridice sau fizice care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, denumite in continuare angajator, pot primi o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma tichetelor de masa, suportata integral pe costuri de angajator.

Tichetele de masa se acorda de angajator salariatilor, lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare, iar salariatii le pot utiliza doar pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare.

Angajatorii pot acorda maxim un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea si nu pot considera utilizat mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata din luna pentru care s-a efectuat distribuirea. Conform legii nu se considera zi lucrata perioada in care salariatul:

- isi efectueaza concediul de odihna sau alte concedii;
- beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, precum si de zile festive si de sarbatoare legale, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de munca;
- potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie zilnica sau lunara de delegare sau de detasare;
- se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale sau cu reprezentantii salariatilor.

Potrivit Codului fiscal valoarea tichetelor de masa primite de salariati sunt considerate venituri din salarii si se impoziteaza cu cota de 16%, reprezentand impozit pe veniturile din salarii sau asimilate.

Totodata potrivit art. 296^15 din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, tichetele de masa, tichetele de vacanta, tichetele cadou si tichetele de cresa, acordate potrivit legii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu