marți, 25 octombrie 2011

Cuantumul amenzilor in cazul Declaratiei 390 recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare

Potrivit art. 219^1 din Codul de procedura fiscala, urmatoarele fapte sunt contraventii:

- nedepunerea la termen a declaratiei
- depunerea declaratiei cu date incorecte sau incomplete

Aceste abateri se sanctioneaza cu amenda, astfel:

- de la 1.000 la 5.000 lei pentru cea reprezentand nedepunerea la termen a declaratiei
- de la 500 la 1.500 lei pentru cea reprezentand depunerea declaratiei cu date incorecte sau incomplete

In cazul aplicarii acestor amenzi, contravenientul poate achita in termen de 48 de ore jumatate din minimul amenzii adica 500 lei respectiv 250 lei, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal de constatare si sanctionare contraventionala.

Totusi potrivit Codului de procedura fiscala, nu se aplica sanctiunea amenzii daca:

- persoanele corecteaza declaratia pana la termenul legal de depunere a urmatoarei declaratii, daca fapta nu a fost constatata de organul fiscal anterior corectarii;
- persoanele, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei.

Modelul si normele de completare a Declaratiei 390 sunt prevazute de Ordinul ANAF nr. 76 / 2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare".

Potrivit Codul fiscal art. 156^4, Declaratia 390 se depune lunar pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice.


Modelul Declaratiei 390 recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare se poate descarca de aici >>>

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu