În Monitorul oficial nr. 874/2022 a fost publicata Hotărârea nr. 1096/2022 pentru aprobarea procedurii de autorizare a caselor de schimb valutar care solicită să desfăşoare activităţi de schimb valutar pentru persoane fizice şi de încasare a cecurilor de călătorie, precum şi a entităţilor care deţin în administrare structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică, ce solicită să desfăşoare operaţiuni de cumpărare de valute de la persoane fizice şi de încasare a cecurilor de călătorie, şi pentru aprobarea procedurii de înregistrare a punctelor de schimb valutar.
Aceasta hotărâre reprezintă cadrul legal privind modul de organizare şi desfăşurare a activităţii de schimb valutar pentru persoane fizice şi de încasare a cecurilor de călătorie, pe teritoriul României, de către următoarele entităţi:
a) casele de schimb valutar, organizate ca persoane juridice conform Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) entităţile care deţin în administrare structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică.
Casele de schimb valutar pot efectua:
a) cumpărare de valute, cotate şi necotate, contra monedei naţionale, de la persoane fizice;
b) vânzare de valute, cotate şi necotate, contra monedei naţionale, către persoane fizice;
c) încasare de cecuri de călătorie.
Entităţile care deţin în administrare structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică pot efectua:
a) cumpărare de valute, cotate şi necotate, contra monedei naţionale, de la persoane fizice, clienţi ai structurii de primire turistice;
b) încasare a cecurilor de călătorie de la clienţi ai structurii de primire turistice.
Dreptul de organizare şi desfăşurare a activităţii de schimb valutar şi de încasare a cecurilor de călătorie, pe teritoriul României, se acordă entităţilor prevăzute mai sus, pe bază de autorizaţie şi, respectiv, scrisoare de atribuire a codului statistic, documente care sunt exploatate în mod direct de deţinătorul acestora.
Autorizarea entităţilor prevăzute mai sus şi înregistrarea punctelor de schimb valutar se realizează de către Ministerul Finanţelor, prin Comisia de autorizare a activităţii de schimb valutar. Activitatea curentă a Comisiei se realizează prin intermediul Direcţiei generale management al domeniilor reglementate specific din cadrul Ministerului Finanţelor, denumită în continuare direcţie de specialitate.
Este interzisă desfăşurarea activităţii de schimb valutar prin intermediul automatelor de schimb valutar de către entităţile prevăzute mai sus.
Entităţile sunt obligate să afişeze autorizaţia şi scrisoarea de atribuire a codului statistic, în copie, într-un loc vizibil, situat în cadrul fiecărui punct de schimb valutar. Originalul scrisorii de atribuire a codului statistic se păstrează prin grija entităţii la punctul de schimb valutar, iar autorizaţia, în original, se păstrează la domiciliul fiscal declarat. Acestea sunt prezentate organelor de control abilitate conform legii, la solicitarea acestora.
Listele cursurilor de schimb valutar de vânzare/cumpărare, pentru valutele cotate şi necotate, semnate şi ştampilate de persoanele împuternicite de conducerea entităţilor care desfăşoară activităţi de schimb valutar şi de încasare a cecurilor de călătorie, după caz, precum şi comisionul practicat sunt afişate la loc vizibil, pe perioada programului zilnic de lucru, iar la sfârşitul zilei de lucru listele cursurilor de schimb valutar sunt anexate la registrul tranzacţiilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu