joi, 30 martie 2023

Declaraţia 101 consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal - Grup fiscal

În Monitorul oficial nr. 201/2023 a fost publicat Ordinul nr. 310/2023 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului 101 Grup fiscal "Declaraţie consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal", precum şi pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 101 "Declaraţie privind impozitul pe profit" şi 120 "Decont privind accizele".

Declaraţia se completează şi se depune de către persoana juridică responsabilă pentru determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit până la data de 25 martie inclusiv a anului următor/până la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat.

În cazul în care cel puţin unul dintre membrii grupului fiscal intră sub incidenţa prevederilor art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 153/2020 pentru instituirea unor măsuri fiscale de stimulare a menţinerii/creşterii capitalurilor proprii, precum şi pentru completarea unor acte normative, pe perioada aplicării prevederilor respective, persoana juridică responsabilă este obligată să depună declaraţia până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor, respectiv până la data de 25 a celei de-a şasea luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat, după caz.

Declaraţia se depune la organul fiscal competent pentru administrarea fiscală a persoanei juridice responsabile împreună cu declaraţia anuală privind impozitul pe profit a fiecărui membru.

În cazul în care persoana juridică responsabilă corectează declaraţia depusă, declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi model de formular, înscriind "X" în spaţiul special prevăzut în acest scop.

Declaraţia nu poate fi depusă şi nu poate fi corectată după anularea rezervei verificării ulterioare, cu excepţiile prevăzute la art. 105 alin. (6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală.

În situaţia în care persoana juridică responsabilă depune declaraţia după anularea rezervei verificării ulterioare se bifează rubrica "Declaraţie depusă după anularea rezervei verificării ulterioare" şi se completează temeiul legal pentru depunerea declaraţiei, în rubrica prevăzută în acest scop.

Declaraţia consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal se completează cu ajutorul programului de asistenţă şi se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, împreună cu declaraţiile anuale privind impozitul pe profit ale membrilor grupului fiscal (formular 101 "Declaraţie privind impozitul pe profit"), în format electronic.

Fiecare membru al grupului fiscal completează propria declaraţie privind impozitul pe profit (formular 101), cu ajutorul aplicaţiei informatice de asistenţă. Declaraţia privind impozitul pe profit semnată electronic se transmite persoanei juridice responsabile a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, în format electronic.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu