joi, 9 martie 2023

Declaraţia privind anumite produse din plastic de unică folosinţă

În Monitorul oficial nr. 128/2023 a fost publicat Ordinul nr. 185/2023 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului "Declaraţie privind anumite produse din plastic de unică folosinţă" şi a instrucţiunilor de completare şi depunere a acestuia.

Declaraţia privind anumite produse din plastic de unică folosinţă se transmite în format electronic la Administraţia Fondului pentru Mediu. Pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanţă a declaraţiilor privind anumite produse din plastic de unică folosinţă, operatorii economici utilizează serviciul "Depunere declaraţii on-line" existent pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro.

Autoritatea publică centrală din domeniul economiei şi autoritatea publică centrală din domeniul mediului vor accesa informaţiile din declaraţiile transmise de operatorii economici şi din rapoartele generate în baza acestora, în baza conturilor create de Administraţia Fondului pentru Mediu la serviciul "Depunere declaraţii on-line".

Termenele de declarare a obligaţiilor privind anumite produse din plastic de unică folosinţă sunt prevăzute în actele normative în vigoare, astfel:

- anual, până la data de 25 februarie inclusiv, pentru obligaţiile de declarare aferente anului precedent, reprezentând:

a) cantităţile introduse pe piaţă în anul precedent celui în care se raportează de către operatorii economici care introduc pe piaţa naţională produse din plastic de unică folosinţă enumerate în partea A din anexa la Ordonanţa Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului;

b) cantităţile introduse pe piaţă şi cantităţile colectate în anul precedent celui în care se raportează de către operatorii economici care introduc pe piaţa naţională produse din plastic de unică folosinţă enumerate în partea F din anexa la Ordonanţa Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului;

c) procentul de material reciclat din sticle PET pentru băuturi, enumerate în partea F din anexa la Ordonanţa Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, care conţin plastic reciclat, de către operatorii economici care introduc pe piaţa naţională produse din plastic de unică folosinţă enumerate în partea F din anexa la Ordonanţa Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului;

d) cantitatea de material reciclat introdusă pe piaţă de către operatorii economici care introduc pe piaţa naţională plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET.

Prima perioadă de raportare este anul calendaristic 2022, cu excepţia celor prevăzute la lit. c) şi d), pentru care prima perioadă de raportare este anul calendaristic 2023.

Transmiterea "Declaraţiei privind anumite produse din plastic de unică folosinţă" se realizează de contribuabilii persoane juridice, cumulat, atât pentru activitatea proprie, cât şi pentru activitatea entităţilor fără personalitate juridică ale acestora.

"Declaraţia privind anumite produse din plastic de unică folosinţă" rectificativă se transmite în format electronic, prin intermediul serviciului "Depunere declaraţii on-line", cu posibilitatea de a fi încărcate şi documente justificative din care să rezulte corectitudinea datelor înscrise în declaraţia rectificativă, la solicitarea instituţiilor competente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu