marți, 8 decembrie 2020

Eliberarea concediilor medicale de către medicii de familie pentru persoanele pentru care s-a dispus măsura izolării/carantinei

In Monitorul oficial nr. 1185/2020 a fost publicata Ordonanța de urgență nr. 209/2020 privind modificarea art. IV alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 180/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, precum și pentru stabilirea unor măsuri cu privire la acordarea concediilor medicale și pentru reglementarea unor măsuri în domeniul sănătății cauzate de evoluția răspândirii infecțiilor determinate de virusul SARS-CoV-2, in vigoare de la 7 decembrie 2020.

Potrivit aceste ordonante, persoanele asigurate pentru care direcțiile de sănătate publică județene sau a municipiului București au instituit măsura izolării la domiciliu sau la o locație declarată până la data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență beneficiază de prevederile art. 20 alin. (2^1) și (2^2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare. În aceste cazuri, certificatele de concediu medical se acordă de către medicul de familie, pe baza documentelor eliberate de către direcțiile de sănătate publică și pentru perioada înscrisă în acestea, în termen de 30 de zile de la data de 7 decembrie 2020.

Masura a fost luata în actualul context epidemiologic, ca urmare a răspândirii infectării populației cu virusul SARS-CoV-2, respectiv eliberarea concediilor medicale de către medicii de familie pentru persoanele pentru care s-a dispus măsura izolării/carantinei si ținând cont de faptul că la nivelul direcțiilor de sănătate publică este procesat un număr de 30.000 de decizii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu