joi, 10 decembrie 2020

Prelungirea aplicării unor măsuri de protecție socială adoptate în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea OUG nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice

In Monitorul oficial nr. 1189/2020 a fost publicata Ordonanța de urgență nr. 211/2020 privind prelungirea aplicării unor măsuri de protecție socială adoptate în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă, care a intrat in vigoare la 7 decembrie 2020.

Potrivit acestei ordonante, prevederile art. XI (adica indemnizatia de 75% de care beneficiază salariații ca urmare a suspendării temporare a contractului individual de muncă) și XV (adica indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut pt alți profesioniști, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, precum și persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020, se acordă până la 30 iunie 2021, pentru toate domeniile de activitate prevăzute de Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare.

Prin aceasta ordonanta se introduce posibilitatea ca angajatorii sa reduca timpul de muncă al salariaților cu cel mult 80% din durata lunară calculată prin raportare la durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea și consultarea sindicatului, a reprezentanților salariaților sau a salariaților, după caz, anterior comunicării deciziei salariatului. In plus, reducerea timpului de muncă se stabilește prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puțin 5 zile lucrătoare (nu mai trebuie sa fie consecutive), lunar, angajatorul având obligația de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu