În Monitorul oficial nr. 1225/2021 a fost publicat Ordinul nr. 2021/2021 privind competenţa de administrare a obligaţiilor fiscale datorate de persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2022.
Competenţa de administrare a obligaţiilor fiscale datorate de persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, potrivit legii, revine în sarcina organului fiscal central în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al persoanei fizice, stabilit în conformitate cu dispoziţiile art. 31 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
Potrivit art. 31 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, pentru persoanele fizice, domiciliul fiscal este adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.
În cazul modificării domiciliului fiscal al persoanei fizice, competenţa de administrare a obligaţiilor fiscale datorate de către persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere se modifică cu data modificării domiciliului fiscal al persoanei fizice.
A. Procedura de înregistrare fiscală
1. Competenţa pentru înregistrarea fiscală a persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere care solicită înregistrarea fiscală ulterior datei de 1 ianuarie 2022 revine organului fiscal central în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al persoanei fizice, stabilit potrivit art. 31 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură fiscală.
2. Pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere care au obligaţia înregistrării în registrul comerţului, înregistrarea fiscală iniţială se realizează potrivit legii speciale.
3.1. Competenţa pentru înregistrarea fiscală iniţială a sediilor secundare cu minimum 5 angajaţi pentru respectivul sediu secundar, pentru care persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere au obligaţia să solicite înregistrarea fiscală ca plătitori de impozit pe venituri din salarii, potrivit Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, revine organului fiscal central în a cărui rază teritorială se află sediul secundar.
3.2. Competenţa pentru administrarea obligaţiilor fiscale datorate de sediile secundare cu minimum 5 angajaţi pentru respectivul sediu secundar, pentru care contribuabilii au obligaţia să solicite înregistrarea fiscală ca plătitori de impozit pe venituri din salarii, potrivit Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, revine organului fiscal în a cărui evidenţă fiscală se află domiciliul fiscal al persoanei fizice, stabilit în conformitate cu dispoziţiile art. 31 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură fiscală.
4. Persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere declară sediile secundare cu mai puţin de 5 angajaţi la organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală se află domiciliul fiscal al persoanei fizice, stabilit în conformitate cu dispoziţiile art. 31 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură fiscală.
5. În certificatul de înregistrare fiscală al persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere se înscrie domiciliul fiscal al acestora, stabilit în conformitate cu dispoziţiile art. 31 alin. (1) lit. b) din Codul de procedură fiscală.
B. Obligaţii declarative
Începând cu anul 2022, declaraţiile de impunere şi declaraţiile informative ale persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere se depun la organul fiscal central în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al persoanei fizice, stabilit în conformitate cu dispoziţiile art. 31 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură fiscală.
C. Soluţionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare
Deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare depuse de persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere se soluţionează potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, aplicabile pentru soluţionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare.
D. Solicitarea documentelor de către persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere
Solicitarea documentelor de către persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere se realizează prin cerere adresată organului fiscal competent, astfel:
a) înregistrare la registratura organului fiscal competent;
b) transmitere prin poştă;
c) transmitere prin alte mijloace, inclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.
E. Comunicarea documentelor către persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere
Comunicarea documentelor către persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere se realizează astfel:
a) la domiciliul fiscal al acestora, prin remitere, sub semnătură;
b) transmitere prin poştă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire;
c) prin alte mijloace, inclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu