luni, 10 ianuarie 2022

Modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe

În Monitorul oficial nr. 1226/2021 a fost publicata Hotărârea nr. 1276/2021 privind modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Potrivit acestei hotarari, pentru mijloacele fixe specifice sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, ordonatorul principal de credite aprobă norme proprii privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare, la determinarea cărora se va ţine cont de parametrii tehnico-economici stabiliţi de proiectanţi şi de producători prin cărţile sau documentaţiile tehnice ale mijloacelor fixe respective, precum şi de efectele uzurii morale. Persoanele juridice, autorizate să desfăşoare activităţi specifice sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobă norme proprii privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, la determinarea cărora se va ţine cont de parametrii tehnico-economici stabiliţi de proiectanţi şi de producători prin cărţile sau documentaţiile tehnice ale mijloacelor fixe respective, precum şi de efectele uzurii morale.

Normele proprii privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare aprobate potrivit dispoziţiilor de mai sus se aplică în cazul mijloacelor fixe intrate în patrimoniu după data de 1 ianuarie 2022. În cazul mijloacelor fixe aflate în patrimoniu la momentul intrării în vigoare a acestei hotărâri, inclusiv în ceea ce priveşte investiţiile efectuate la acestea, a căror valoare nu a fost recuperată integral pe calea amortizării până la data de 31 decembrie 2021, se aplică în continuare normele proprii privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobate în condiţiile prevederilor existente până la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu