joi, 3 martie 2022

Noi modele pentru formularele 100 "Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat" si 710 "Declaraţie rectificativă"

În Monitorul oficial nr. 178/2022 a fost publicat Ordinul nr. 237/2022 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor şi taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă, in vigoare de la 23 februarie 2022.

Aces ordin introduce noile formulare:

- 100 "Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat", unde se introduce posibilitatea de declarare a reducerii conform OUG nr. 153/2020;
- 710 "Declaraţie rectificativă".

Astfel la rândul 1.3 «Reducere impozit conform O.U.G. nr. 153/2020» - se înscrie, dacă este cazul, reducerea impozitului, în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 153/2020 pentru instituirea unor măsuri fiscale de stimulare a menţinerii/creşterii capitalurilor proprii, precum şi pentru completarea unor acte normative. Acest rând se completează numai de către contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, respectiv impozit specific unor activităţi.

De asemenea, acest ordin introduce in nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat:

- impozit pe veniturile din pensii;
- redevenţă obţinută prin concesionare din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului şi a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase;
- redevenţă obţinută prin concesionare din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului, reprezentând terenuri cu destinaţie agricolă.

Pe perioada aplicării prevederilor art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 153/2020, pentru contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, prin derogare de la prevederile art. 56 din Codul fiscal, termenul pentru depunerea declaraţiei aferente trimestrului IV este până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor.

Pe perioada aplicării prevederilor art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 153/2020, pentru plătitorii de impozit specific unor activităţi, prin derogare de la prevederile art. 8 din Legea nr. 170/2016, cu modificările şi completările ulterioare, termenul pentru depunerea declaraţiei aferente semestrului II este până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor.

Declaratia 100 se depune până la data de 25 ianuarie a anului următor, respectiv până la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat, următor anului în care s-a aprobat distribuirea dividendelor, în cazul în care dividendele distribuite, potrivit legii, nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora, cu excepţiile prevăzute de lege.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu