joi, 6 iulie 2023

Guvernul instituie măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare

În Monitorul oficial nr. 602/2023 a fost publicata Ordonanța de urgență nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, in vigoare de la 30 iulie 2023 si se aplică pentru o perioadă de 90 de zile de la data intrării în vigoare.

Măsura cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor se aplică tuturor operatorilor economici înregistraţi în România, indiferent de forma de organizare, pe întreg lanţul de producţie, import, comerţ intracomunitar, distribuţie şi vânzare cu amănuntul, pentru urmatoarele produsele agricole şi alimentare:

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi
2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT
3. Brânză telemea de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu "000" 1 kg
6. Mălai 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
8. Ulei de floarea-soarelui 1 l
9. Carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.
10. Carne proaspătă porc: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.
11. Legume proaspete vrac: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia.
12. Fructe proaspete vrac: mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă.
13. Cartofi proaspeţi albi vrac
14. Zahăr alb tos 1 kg

Măsura cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor constă în limitarea adaosurilor comerciale practicate pentru produsele prevăzute în anexă, după cum urmează:

a) cota de adaos comercial practicată de procesator este de maximum 20% faţă de costul de producţie al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, respectiv Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în care sunt incluse cheltuielile directe şi indirecte;
b) cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, este de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale;
c) cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry este de maximum 20% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele, prevăzute în art. 3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.

Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare.

Nerespectarea cotelor de adaos comercial de către procesatori, distribuitori sau comercianţi la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune. Prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, contravenţia se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu