miercuri, 5 iulie 2023

Biroul central de legătură responsabil pentru cooperare administrativă şi schimbul de informaţii în domeniul fiscal

În Monitorul oficial nr. 585/2023 a fost publicat Ordinul nr. 915/2023 privind desemnarea Biroului central de legătură responsabil pentru cooperare administrativă şi schimbul de informaţii în domeniul fiscal, in vigoare de la 28 iunie 2023.

Serviciul schimb internaţional de informaţii din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală - Direcţia generală de informaţii fiscale este responsabil pentru cooperarea administrativă în domeniul fiscal cu statele membre ale Uniunii Europene şi cu statele cu care România s-a angajat printr-un instrument juridic de drept internaţional, denumite ţări terţe, în conformitate cu prevederile art. 71 şi ale titlului X cap. I din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală.

Biroul central de legătură este responsabil de contactele cu Comisia Europeană şi cu alte organizaţii internaţionale la care România este parte. În acest scop, Biroul central de legătură transmite Comisiei Europene şi altor organizaţii internaţionale la care România este parte toate informaţiile, datele şi statisticile prevăzute la titlul X cap. I din Codul de procedură fiscală.

Pentru desfăşurarea activităţii de cooperare administrativă în domeniul fiscal, Biroul central de legătură transmite şi/sau primeşte documente şi informaţii către/de la autorităţile competente din alte state, precum şi către/de la alte organizaţii internaţionale la care România este parte, după cum urmează:

a) pe suport hârtie;
b) prin mijloace electronice de transmitere la distanţă;
c) prin intermediul Reţelei comune de comunicare - reţea dezvoltată de Uniunea Europeană pentru a asigura toate transmisiile prin mijloace electronice între autorităţile competente din domeniul vamal şi fiscal, pentru activitatea de cooperare administrativă şi schimb de informaţii între statele membre ale Uniunii Europene;
d) prin intermediul Sistemului comun de transmitere a datelor - reţea securizată şi criptată, creată de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, utilizată pentru schimbul automat de informaţii cu ţările terţe;
e) prin intermediul Serviciului internaţional de schimb de date - reţea unică utilizată pentru schimbul automat de informaţii cu Statele Unite ale Americii, în contextul Legii privind conformarea fiscală aplicabilă conturilor din străinătate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu