miercuri, 5 iulie 2023

Persoanele fizice cu averi mari

În Monitorul oficial nr. 585/2023 a fost publicat Ordinul nr. 920/2023 privind persoanele fizice cu averi mari, in vigoare de la 28 iunie 2023.
 
Persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România care deţine o avere, atât în România, cât şi în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Naţională a României, pe baza datelor deţinute/obţinute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în conformitate cu dispoziţiile legale.

Estimarea averii se face pe baza datelor şi informaţiilor deţinute sau obţinute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la următoarele elemente patrimoniale:

a) bunurile imobile deţinute;
b) bunurile mobile deţinute;
c) activele financiare deţinute.

Grupul persoanelor fizice cu averi mari este constituit din persoane fizice a căror avere estimată îndeplineşte condiţia de mai sus. Grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari este constituit din grupul persoanelor fizice cu averi mari şi din persoanele fizice soţi/soţii şi rude/afini de până la gradul al doilea ai/ale acestora.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală notifică persoanele fizice cu privire la faptul că acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari. Notificarea va cuprinde cel puţin următoarele:

a) informaţii cu privire la îndeplinirea criteriului de avere;
b) prezentarea elementelor pe baza cărora s-a estimat averea;
c) prezentarea abordării Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi a cadrului legal adoptat, în scopul asigurării conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari.

Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani, în sensul introducerii persoanelor fizice care îndeplinesc criteriul, şi o dată la 6 ani, în sensul eliminării persoanelor fizice care nu mai îndeplinesc acest criteriu.

Concomitent cu actualizarea grupului de persoane fizice cu averi mari se actualizează şi grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari.

In scopul asigurării conformării fiscale voluntare a persoanelor fizice cu averi mari, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală poate proceda la:

a) aplicarea unor tratamente fiscale alternative de creştere a conformării fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate;
b) selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor fizice care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situaţiei fiscale personale/verificări documentare, în condiţiile legii.

(2) Tratamentele fiscale alternative constau în:

a) îndrumarea persoanelor fizice cu averi mari în scopul facilitării conformării fiscale voluntare;
b) derularea unor programe de notificare a persoanelor fizice privind problemele de neconformare identificate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu