sâmbătă, 22 iulie 2023

Se modifica si actualizeaza procedura de acordare a facilităţilor fiscale în domeniul construcţiilor

În Monitorul oficial nr. 607/2023 a fost publicat Ordinul nr. 2044/2023 pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.528/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităţilor fiscale în domeniul construcţiilor, in vigoare de la 03 iulie 2023.

Se fac precizarea ca  persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) - (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru activitatea desfăşurată în România, în baza contractului individual de muncă, până la 31 decembrie 2028 inclusiv, în domeniul construcţiilor, beneficiază de facilităţi fiscale dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.

Pentru angajatorii existenţi la data de 1 ianuarie a fiecărui an se consideră ca bază de calcul cifra de afaceri din activităţile prevăzute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal şi alte activităţi specifice domeniului construcţii, precum şi cifra de afaceri totală, realizată cumulat pentru perioada corespunzătoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplică scutirea.

Acordarea facilităţilor fiscale constituie responsabilitatea angajatorului/plătitorului de venituri.

Pentru determinarea procentului de 80% din cifra de afaceri totală, la calculul cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea de construcţii, angajatorii au în vedere numai veniturile din activitatea de construcţii desfăşurată pe teritoriul României. Veniturile realizate din întreaga activitate desfăşurată pe teritoriul României se vor avea în vedere pentru calculul cifrei de afaceri totale.

Pentru salariaţii care au încheiate contracte de muncă cu timp parţial, încheiate potrivit legii, facilităţile fiscale se acordă numai dacă venitul brut lunar din salarii şi asimilate salariilor este calculat proporţional cu salariul brut de încadrare pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu