sâmbătă, 22 iulie 2023

Se modifica si actualizeaza procedura de acordare a facilităţilor fiscale în sectorul agricol şi în industria alimentară

În Monitorul oficial nr. 611/2023 a fost publicat Ordinul nr. 2043/2023 pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.525/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităţilor fiscale în sectorul agricol şi în industria alimentară, in vigoare de la 04 iulie 2023.

Persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) - (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru activitatea desfăşurată în România, în baza contractului individual de muncă, până la 31 decembrie 2028 inclusiv, în sectorul agricol şi în industria alimentară, beneficiază de facilităţi fiscale dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal.

Mecanismul de calcul al cifrei de afaceri prevăzut de procedură se aplică de către angajatorii înregistraţi la registrul comerţului/înregistraţi fiscal şi care desfăşoară efectiv activitate în sectorul agricol şi în industria alimentară, definită de cel puţin unul dintre codurile CAEN prevăzute la art. 60 pct. 7 lit. a) din Codul fiscal.

Acordarea facilităţilor fiscale constituie responsabilitatea angajatorului/plătitorului de venituri.

La determinarea cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea în sectorul agricol şi în industria alimentară conform art. 60 pct. 7 din Codul fiscal, pentru stabilirea veniturilor din vânzarea de produse, inclusiv prin unităţile proprii de desfacere, se iau în calcul veniturile realizate din vânzarea produselor finite, semifabricatelor, produselor reziduale şi a mărfurilor, care sunt obţinute din producţia proprie. Nu se iau în calcul veniturile din vânzarea de produse achiziţionate în scopul revânzării, cu excepţia produselor comercializate de grupurile şi organizaţiile de producători din sectorul agricol, organizaţiile de producători şi alte forme asociative din sectorul fructe-legume, recunoscute de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, potrivit legislaţiei comunitare şi legislaţiei naţionale specifice în vigoare, precum şi de cooperativele agricole organizate în conformitate cu Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, achiziţionate în scopul revânzării de la membrii proprii.

Cifra de afaceri luată în calcul pentru aplicarea facilităţilor fiscale este cifra de afaceri realizată pe bază de contract, comandă sau alte documente specifice sectorului agricol şi industriei alimentare, din activităţi aferente codurilor CAEN prevăzute la art. 60 pct. 7 lit. a) din Codul fiscal, şi acoperă manoperă, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotări. Cifra de afaceri cuprinde inclusiv producţia realizată şi nefacturată care corespunde valorii produselor existente în stoc la sfârşitul perioadei de raportare, înregistrată în contabilitate la sfârşitul lunilor de raportare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu