miercuri, 30 noiembrie 2011

1 decembrie: Ziua Nationala a Romaniei este zi nelucratoare stabilita de Codul Muncii

Potrivit art. 139 din Codul Muncii ziua de 1 decembrie este zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Tot acest articol mai prevede si urmatoarele zile ca fiind nelucratoare:

- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele aparţinand acestora.

Totusi aceste zile nu sunt libere pentru locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

Acestor salariati, care vor lucra in zile libere, in conditiile de mai sus, li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Daca din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu