sâmbătă, 30 decembrie 2023

Stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate

În Monitorul oficial nr. 1124/2023 a fost publicata Legea nr. 391/2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2023 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate, in vigoare de la 16 decembrie 2023.

Persoanele fizice care, în perioada 1 ianuarie-27 decembrie 2022 inclusiv, au obţinut venituri din pensii din străinătate, pentru care termenul de declarare şi plată a obligaţiilor fiscale aferente este data de 25 mai 2023, nu datorează, nu declară şi nu plătesc contribuţia de asigurări sociale de sănătate aferentă acestor venituri.

Se anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate prevăzută mai sus, pentru care persoanele fizice au depus Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice pentru anul fiscal 2022, nestinsă până la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate stinsă potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, se restituie contribuabililor. Restituirea se face la cererea contribuabililor.

Termenul de prescripţie a dreptului de cerere de restituire pentru sumele prevăzute mai sus începe să curgă de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei de urgenţă nr. 4/2023.

Anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează din oficiu de către organul fiscal competent, prin emiterea şi comunicarea unei decizii de anulare a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu