luni, 11 iulie 2022

Acordarea unei reduceri de preţ pentru carburanţi

În Monitorul oficial nr. 657/2022 a fost publicata Ordonanţa de urgenţă nr. 106/2022 pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină şi pentru modificarea art. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscalbugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Potrivit acestei ordonate in perioada 1 iulie-30 septembrie 2022, operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali - persoane fizice şi juridice care achiziţionează carburanţii din depozite şi/sau staţii de distribuţie pentru consumul propriu -, şi care acordă o reducere de preţ de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la preţul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Pentru fracţiuni dintr-un litru reducerea de preţ şi respectiv compensarea se vor acorda proporţional.

În perioada de aplicare a prezentei scheme de compensare, operatorii economici care comercializează benzina şi motorina către clienţi finali prin intermediul staţiilor de carburanţi, vor afişa pe totem preţul care include această reducere de preţ, iar în sistemul de gestiune şi la pompă va fi înscris preţul de vânzare fără reducerea comercială.

În cazul acordării reducerii de preţ, aceasta se va evidenţia distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale şi/sau facturi. 

Operatorii economici care operează staţii de distribuţie carburanţi, cărora li se aplică prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă şi care au obligaţia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, evidenţiază pe bon fiscal distinct contravaloarea carburantului comercializat şi reducerea de 0,5 lei/litru.

Creşterea nejustificată a preţurilor la carburanţi în perioada de aplicare a prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă constituie acţiune speculativă în sensul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 84/2022 privind combaterea acţiunilor speculative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi se sancţionează potrivit Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale, cu modificările şi completările ulterioare, şi Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Constatarea şi aplicarea sancţiunilor de către Consiliul Concurenţei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2022 se fac prin excepţie de la procedura prevăzută la art. 1 alin. (1) şi (2) din acest act normativ, de la dispoziţiile prevăzute la art. 2 alin. (2) din Legea nr. 11/1991, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de la prevederile art. 4 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu