luni, 9 noiembrie 2020

Codul fiscal: cheltuielile pentru funcționarea corespunzătoare a unităților de educație timpurie

In Monitorul oficial nr. 1041/2020 a fost publicata Legea nr. 239/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Prin aceasta lege se introduce notiunea de cheltuieli pentru funcționarea corespunzătoare a unităților de educație timpurie. Aceste cheltuieli au o deductibilitate limitată, intrand in cheltuielile sociale, care se deduc în limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.

De asemenea aceste cheltuieli pot fi si nedeductibile, in acest caz, contribuabilii care au efectuat cheltuielile cu educația timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educația timpurie, dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. În cazul în care suma depășește impozitul pe profit datorat, diferența va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reținut de contribuabil pentru angajați, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate.

Sumele plătite de angajator pentru educația timpurie a copiilor angajaților nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit.

Potrivit HG nr. 1252/2012 privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară, unitățile în care se oferă servicii de educație timpurie antepreșcolară sunt creșele sau, după caz, grădinița sau centrul de zi, în situația în care se înființează grupe de educație antepreșcolară în aceste unități.

Prin aceasta lege se introduc in categoria cheltuielilor deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal si cele efectuate pentru învățământului dual preuniversitar și universitar.

Vor fi venituri neimpozaible si bursele, premiile și alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport, echipamente de lucru/protecție și altele asemenea primite de elevi/studenți pe parcursul învățământului dual preuniversitar/universitar, potrivit reglementărilor legale din domeniul educației naționale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu