miercuri, 27 octombrie 2021

Procedura de îndrumare și asistență a contribuabililor/plătitorilor, acordate de către ANAF, și de coordonare metodologică a activității de aplicare unitară a legislației fiscale și procedural fiscale desfășurate de structurile de asistență contribuabili, precum și în domeniul tehnologiei informației

În Monitorul oficial nr. 998/2021 a fost publicat Ordinul nr. 1.233/2021 pentru aprobarea Procedurii de îndrumare și asistență a contribuabililor/plătitorilor, acordate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, și de coordonare metodologică a activității de aplicare unitară a legislației fiscale și procedural fiscale desfășurate de structurile de asistență contribuabili, precum și în domeniul tehnologiei informației.

Îndrumarea și asistența contribuabililor/plătitorilor se realizează de către organul fiscal competent în administrarea creanțelor prevăzute la art. 29 alin. (1) și (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, ale respectivului contribuabil/plătitor, prin intermediul structurilor proprii cu atribuții în domeniul asistenței contribuabililor/plătitorilor.

Coordonarea metodologică a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, denumită în continuare ANAF, în legătură cu activitatea de aplicare unitară a legislației din domeniul fiscal, nefiscal, contabil, procedural fiscal, denumit în continuare domeniul legislației fiscale, desfășurată de serviciile de asistență contribuabili din cadrul ANAF, se realizează de Ministerul Finanțelor, denumit în continuare MF, prin:

a) emiterea de opinii referitoare la punctele de vedere formulate de Direcția Generală de Asistență pentru Contribuabili, denumită în continuare DGAC, sau de alte structuri ale aparatului central al ANAF, cu informarea DGAC, în baza solicitărilor formulate de contribuabili/plătitori sau din oficiu;

b) îndrumarea, atunci când situația impune, în vederea aplicării legislației fiscale, din oficiu sau la solicitarea ANAF, după caz.

Coordonarea structurilor din cadrul MF și ANAF privind îndrumarea și asistența contribuabililor / plătitorilor în domeniul tehnologiei informației este realizată de către Centrul Național pentru Informații Financiare, denumit în continuare CNIF.

Îndrumarea și asistența contribuabililor/plătitorilor în domeniul tehnologiei informației se realizează de către Centrul Național pentru Informații Financiare prin serviciul helpdesk și calitatea serviciilor TIC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu