vineri, 20 ianuarie 2023

Termenul de păstrare al documentelor financiar-contabile

În Monitorul oficial nr. 36/2023 a fost publicata Legea nr. 36/2023 pentru modificarea Legii contabilităţii nr. 82/1991, precum şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, in vigoare de la 15 ianuarie 2023.

Persoanele obligate sa conduca contabilitatea, prevăzute la art. 1din Legea contabilităţii nr. 82/1991, care utilizează sisteme informatice de prelucrare automată a datelor au obligaţia să asigure prelucrarea datelor înregistrate în contabilitate în conformitate cu reglementările contabile aplicabile, controlul şi păstrarea acestora pe suporturi tehnice timp de 5 ani calculaţi de la data de 1 iulie a anului următor celui încheierii exerciţiului financiar în care au fost întocmite.

De asemenea, registrele de contabilitate obligatorii şi documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară se păstrează în arhiva persoanelor obligate sa conduca contabilitatea, prevăzute la art. 1 din Legea contabilităţii nr. 82/199, timp de 5 ani calculaţi de la data de 1 iulie a anului următor celui încheierii exerciţiului financiar în care au fost întocmite, inclusiv pentru statele de salarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu